מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

כנסיית הקבר

share
שתפו עמוד:
כנסיית הקבר

כנסיית הקבר בירושלים הביזנטית

המבנה הבולט והחשוב ביותר בירושלים הביזנטית היה כנסיית הקבר. כזכור, קונסטנטינוס הגדול שיגר את אמו הלנה לארץ ישראל, ועל פי המסורת הנוצרית, היא זיהתה בירושלים את מקום הצליבה ו"חשפה" את שרידי הצלב האמיתי ואת קבר ישו. כבר בימי קונסטנטינוס החלו בבניית הכנסייה על גבי הבסיליקה הרומית ומקדש וֶנוּס-אַפְרוֹדִיטֶה הסמוך, כפי שמתאר ההיסטוריון אֶוּזֶבְּיוּס שהיה הבישוף של קיסריה במאה הרביעית.

על פי המסורת הנוצרית, בכנסיית הקבר אירעו האירועים הבאים:

  1. צליבת ישו על גבי גבעת הגולגותא ומותו בייסורים.
  2. הכנת גופתו של ישו לקבורה וקבורתו במערת קברים סמוכה.
  3. תחייתו של ישו לאחר מותו. בנוסף זוהו בכנסייה גם המערה, שבה גילתה הלנה את הצלב האמיתי, וגם מקום קבורת אדם הראשון, שדמו של ישו מהצלב נטף על גולגלתו. (וכך, על פי המסורת הנוצרית, נגאל את האדם הראשון מחטא גן עדן).

לכנסיית הקבר הביזנטית היו ארבעה חלקים עיקריים

  1. חצר חיצונית (אטריום): כנהוג בכנסיות, לפני הכניסה לכנסייה הייתה חצר מוקפת בעמודים – אַטְרִיוּם. הכניסה לחצר כנסיית הקבר הביזנטית הייתה ישירות מהקרדו הראשי. בסמוך לכנסייה הוחלפו עמודי הקרדו הרגילים בעמודי גרניט שהבליטו את חשיבותה. אל חצר הכנסייה הובילו מספר מדרגות מהקרדו. מהחצר אל הכנסייה עצמה הובילו שלושה פתחים, המרכזי גדול יותר, שהיו בקיר החזית המפואר של הכנסייה. בניגוד לרוב הכנסיות חזית הכנסייה והכניסה הראשית אליה היו בצד מזרח.
  2. אולם התפילה (הבסיליקה): מבנה הבַּסילִיקָה הרומי אומץ על ידי הנוצרים כמבנה המתאים לבניית כנסיות. ברוב הכנסיות הכניסה הייתה מצד מערב והאַפְּסִיס (גומחת התפילה) פנתה למזרח. אולם התפילה של כנסיית הקבר הביזנטית נבנה בכיוונים הפוכים – הכניסה נקבעה בצד מזרח והאפסיס פנה מערבה – אל הקבר הקדוש. בבסיליקה של כנסיית הקבר הביזנטית, שכונתה גם מַרְטִירִיֹון, מקום העדות, היו אולם תווך וארבעה אולמות צד (סִטְרָאוֹת). מתחת לבסיליקה זוהתה המערה שבה מצאה הלנה את הצלב שעליו ישו נצלב.
  3. חצר פנימית ("הגן הקדוש"): ממערב לבסיליקה ניצבה חצר נוספת מוקפת עמודים. בפינה הדרום-מזרחית של החצר הפנימית ניצבה גבעת הגולגותא – המקום שבו ישו נצלב, על פי המסורת הנוצרית. מקור שמה של הגבעה הוא, ככל הנראה, בצורתה הבולטת מעל פני השטח.
  4. מבנה הקבר: החלק המערבי, המקודש ביותר, של הכנסייה היה המבנה העגול שנבנה סביב קברו של ישו – הרוֹטוּנְדָה. בראשה של הרוטונדה ניצבה כיפה גדולה ופתוחה במרכזה. בהתאם למסורת הנוצרית על תחייתו של ישו לאחר קבורתו, כונה חלק זה גם 'אַנַסְטַזִיס', שפירושו התחייה. (בתקופה הביזנטית עצמה נקרא המכלול כולו בשם 'אנסטזיס') ברוטונדה נקבעו שלושה אפסיסים – בצפון, במערב ובדרום. במרכז הרוטונדה ניצבה המערה שבה נקבר ישו. כדי להבליט את המערה נחצב כל השטח שסביבה, וכך היא הפכה לחלק הבולט מעל פני הקרקע. מעל המערה הוצב מבנה על עמודים (היכלית או חופה). חלק זה של הכנסייה הביזנטית ניכר עד היום בכנסיית הקבר.
  • פטריארך ירושלים בזמן חגיגות הפסחא

    פטריארך ירושלים בזמן חגיגות הפסחא

    צילום: מרק ניימן, לע"מ

  • עמודים התומכים ברוטונדה של כנסיית הקבר

    עמודים התומכים ברוטונדה של כנסיית הקבר

    צילום: אודי שטיינוול, אתר פיקויקי

  • חג הפסחא בכנסיית הקבר

    חג הפסחא בכנסיית הקבר

    צילום: משה מילנר, לע"מ

  • מבנה הקבר במרכז הרוטונדה

    מבנה הקבר במרכז הרוטונדה

    צילום: דן גרינברגר

שאלות הבנת הנקרא

  1. ציינו חמישה אירועים או אתרים חשובים בכנסיית הקבר, על פי המסורת הנוצרית.
  2. ציינו ארבעה חלקים עיקריים בכנסיית הקבר.
  3. במה חזית כנסיית הקבר הייתה יוצאת דופן ביחס לרוב הכנסיות?
  4. כיצד נקראה הבסיליקה של כנסיית הקבר? במה היא הייתה יוצאת דופן ביחס לרוב הכנסיות?
  5. כמה סטראות היו בבסיליקה של כנסיית הקבר? מה זוהה מתחתיה?
  6. מה מקור שמה של גבעת הגולגותא? מה אירע עליה, על פי המסורת הנוצרית?
  7. כיצד כונתה הרוטונדה של כנסיית הקבר? מה היה במרכזה?

שאלות סיכום

תארו את כנסיית הקבר בתקופה הביזנטית ואת חלקיה העיקריים.