מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים

מדינת ישראל,

משרד החינוך

ראשית דת האִסְלָאם

share
שתפו עמוד:
ראשית דת האִסְלָאם
הכעבה במכה בעת שעולי רגל מוסלמים מקיפים אותה
צילום: מועתז אגברייה, ויקיפדיה
הכעבה במכה בעת שעולי רגל מוסלמים מקיפים אותה צילום: מועתז אגברייה, ויקיפדיה

ראשיתה של דת האסלאם קשורה בדמותו של מוחמד, שהגה והפיץ את הדת המונותיאיסטית (המאמינה באל אחד – אַלְלָה) בקרב השבטים הערביים עובדי האלילים בחצי האי ערב. בבואו לפתח את הדת החדשה הושפע מוחמד, כפי הנראה, מהיהדות ומהנצרות, ובתחילתה היא כללה כמה יסודות מהיהדות, כמו תפילה לכיוון ירושלים וצום ביום העשירי בחודש הראשון בשנה. תחילה פעל מוחמד בעיר מֶכָּה, שהייתה מרכז למסחר וגם מוקד של התכנסות דתית אלילית סביב הכַּעְבָּה – המבנה המרובע שבאחד מקירותיו משולבת האבן השחורה.

על פי המסורת המוסלמית, המלאך גִ'יבְּרִיל (המזוהה כמלאך גבריאל) התגלה אל מוחמד, בזמן שהוא התבודד במערה בלילה (לילה זה מכונה באסלאם "לילת אלקדר"), העביר לו את עיקרי הדת והמשיך להתגלות אליו מדי פעם ולהעביר לו עיקרים נוספים.
מוחמד חזר על הדברים בנאומיו במכה בפני עדת מאמיניו והם נכתבו לבסוף בקורְאָן – הספר הקדוש למוסלמים. לפי התפיסה המוסלמית כל הדברים שנמסרו למוחמד הם דברי אלוהים חיים.

בדת האסלאם חמש מצוות יסוד המכונות "חמשת עמודי התווך של האסלאם":

  1. השהאדה (העדות) – המאמין מעיד על אמונתו באל אחד ובמוחמד כנביא, ומצווה לחזור על עדותו זו פעמים רבות: אין אל זולת אללה ומוחמד הוא שליחו.
  2. הצלאה (התפילה) – כל מאמין מצווה להתפלל חמש פעמים ביום. אין חובה להתפלל במסגד, פרט לימי שישי וחגים חשובים.
  3. הזכאה (הצדקה) – כל מוסלמי מחויב לתת צדקה לעניים.
  4. הצום – המאמין המוסלמי מחויב בצום בחודש הרמדאן מעלות השחר ועד השקיעה.
  5. החג' (העלייה לרגל) – כל מוסלמי מצווה לעלות לרגל למכה לפחות פעם אחת בחייו.

פעילותו של מוחמד והפצת הדת החדשה קוממו את אנשי מכה נגדו. בשנת 622 נאלצו מוחמד ומאמיניו לעזוב את מכה אל העיר אַלְמַדִינָה, שם היו למוחמד כמה תומכים. הגירה זו של מוחמד ומאמיניו ממכה לאלמדינה מכונה באסלאם "הִגְ'רָה". באלמדינה קנה לעצמו מוחמד תומכים משבטים שונים, הפך למנהיג פוליטי ולמצביא של קהילת מאמינים גדלה והולכת והניח את היסודות להלכה המוסלמית (השריעה). לנוכח מרכזיותה של ההג'רה בתולדת חייו ובהתפתחותו של מוחמד למנהיג האסלאם קבעו המוסלמים, כעשור לאחר מותו, את שנת התרחשותה כשנה שממנה מתחילה הספירה המוסלמית.

על פי המסורת המוסלמית, מוחמד התפלל לאללה בכריעה ובהשתחוויה, שהביעו כניעה לאללה, התמסרות והשלמה עם דברי האל, ומכאן שמה של הדת "אסלאם" בעברית: (כניעה, התמסרות, השלמה). הכריעה וההשתחוויה שולבו בתפילה המוסלמית. באלמדינה צבר מוחמד מאמינים רבים ועוצמה רבה, שסייעו לו להפיץ את הדת החדשה ולהשתלט על שטחים נוספים ובהם מכה. הכעבה נקבעה על ידי מוחמד ככיוון התפילה של המאמינים המוסלמים (קִיבּלָה) במקום ירושלים וכיעד לעלייה לרגל (חאג'). בהנהגתו של מוחמד צברו המוסלמים כוח רב בחצי האי ערב והפכו לגורם החזק ביותר באזור.

בשנת 632 מת מוחמד ונקבר באלמדינה. מבחינה דתית נחשב מוחמד לחותם הנביאים, ולכן אין לו ממשיך ויורש כנביא. אולם מבחינה פוליטית וצבאית קמו לו ממשיכים ויורשים, המכונים "ח'ליף" (מחליף, ממלא מקום). אחרי מותו של מוחמד התעוררה מחלוקת בשאלה מי יהיה יורשו כמנהיג המוסלמים. מחלוקת זו פילגה את האסלאם לשתי קבוצות: הסונים והשיעים. אחרי מאבק ירושה קצר בחרו רוב המוסלמים באבו בכר, חותנו של מוחמד וחברו הקרוב, לח'ליף הראשון. המוסלמים הסונים מכירים באבו בכר ומעריכים את פועלו, אולם המוסלמים השיעים מתנגדים לבחירה זו וטוענים שיורשו של מוחמד יכול לבוא רק מקרב בני משפחתו של מוחמד. השיעים מאמינים שמוחמד מינה את בן דודו וחתנו עלי לח'ליף, וסבורים שהוא היה יורשו הלגיטימי והראוי של מוחמד, והוא מכונה בפיהם "אִימאם".

שאלות

שאלות הבנת הנקרא

  1. מהי דת האסלאם? מי הגה אותה? בקרב מי הופצה בתחילה?
  2. ציינו שני יסודות מהיהדות שנכללו באסלאם בתחילתו.
  3. היכן פעל מוחמד בתחילה? ציינו שתי סיבות לבחירתו במקום זה.
  4. על פי המסורת המוסלמית, מה מקורם של עיקרי דת האסלאם?
  5. ציינו את חמשת עמודי התווך של האסלאם.
  6. מדוע נאלץ מחמד לעזוב את מכה? לאן הוא עבר? כיצד מעבר זה מכונה?
  7. ציינו שלושה תהליכים חשובים שעברו על מוחמד באלמדינה.
  8. ציינו ביטוי שקיים עד היום לחשיבותה של ההיג'רה.
  9. ממה נובע שמה של הדת שמוחמד יסד?
  10. אלו שינויים הכניס מוחמד באסלאם לאחר ההשתלטות על מכה?
  11. כיצד מכונים המנהיגים הפוליטיים והצבאיים שקמו אחרי מוחמד?
  12. מה המחלוקת בין הסונים לשיעים לגבי יורשו של מוחמד?

שאלות סיכום

  1. תארו את ראשיתה של דת האסלאם.
  2. ציינו והסבירו את חמש המצוות היסודיות באסלאם.
  3. תארו והסבירו את התהליכים שהתחוללו באסלאם לאחר ההיג'רה
  4. הסבירו את שאלת ירושתו של מוחמד כמנהיג המוסלמים.
  5. תארו והסבירו את עיקרי דת האסלאם ואת הקמתה.