מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

תקופות המשנה בשלטון הערבי בארץ-ישראל

share
שתפו עמוד:
תקופות המשנה בשלטון הערבי בארץ-ישראל

מבוא לתקופה הערבית

ניתן לחלק את התקופה הערבית בארץ ישראל לכמה תקופות משנה – על פי השושלת המוסלמית ששלטה בארץ באותה תקופה. כדי לא להיכנס לפירוט יתר הוכללו חלק מהשושלות בתקופת משנה אחת. תקופות המשנה היו שונות זו מזו באופיין ובהשפעתן על פיתוח הארץ.

התקופה האוּמיית (750-661)

השושלת הראשונה ששלטה על ארץ ישראל הייתה השושלת האומיית, שמוצאה בשבטו של מוחמד. שושלת זו קבעה את מרכזה השלטוני בדמשק, הקרובה יחסית לארץ. בתקופה זו נבנו בארץ מבנים רבים ובראשם המבנים המפוארים על הר הבית – כיפת הסלע ומסגד אלאקצא; נוסדה רמלה, העיר היחידה בארץ שנבנתה על ידי השלטון הערבי, ונבנו מספר ארמונות לשליטים האומיים – ביריחו, בסמוך לכינרת וגם בירושלים מדרום להר הבית. רעידת אדמה, שהתחוללה בשנת 749 וגרמה להרס רב בכל הארץ, האיצה את נפילת שלטונו של בית אומיה.

  • ארמון הישאם — שרידי ארמונות של המלכים האומיים ביריחו

    ארמון הישאם

    מקור: ויקיפדיה, The Yorck Project

  • ארמון הישאם

    ארמון הישאם

התקופה העבאסית (969-750)

בית עבאס העביר את המרכז השלטוני מדמשק לבגדד – רחוק יותר מארץ ישראל. בעקבות כך הפכה ארץ ישראל למחוז שולי יחסית מבחינת השלטונות האימפריאליים. עם זאת, אתריה הקדושים המשיכו למשוך תשומת לב דתית רבה. בחלקה המאוחר של התקופה סבלה הארץ מאי־יציבות שלטונית, ממרידות וממלחמות.

התקופה הפאטימית (1099-969)

פסיפס מארמונות בית הישאם
פסיפס מארמונות בית הישאם ביריחו המסמל את כוחו של הח'ליף הנלחם באויבי האסלאם | צילום: אבי דרור, ויקיפדיה

הפאטימים ייסדו שושלת שיעית ששלטה בצפון אפריקה ובמצרים והשתלטה גם על ארץ ישראל. מרכז שלטונם היה בקהיר. הח'ליפים הפאטימים נחשבו גם לאימאמים – מנהיגים דתיים וקדושים. אחד הח'ליפים הפאטימים, אַלְחַאכִּם בִּאַמְראללה, שנחשב למייסד הדת הדרוזית, פעל כנגד היהודים והנוצרים ואף ציווה על הרס כנסיית הקבר. אולם רוב הח'ליפים הפאטימים העניקו יחס טוב ללא־מוסלמים ואף שילבו אחדים מהם במנהל. תקופת שלטו נם של הפאטימים בארץ ישראל מאופיינת בחוסר יציבות ובמלחמות רבות עם שושלות אחרות שהשתלטו על הארץ, ובהן הסַלְג'וקִים (*). בתקופה זו פשטו על הארץ גם שבטים בדוויים נוודיים. המלחמות, הפשיטות וחוסר היציבות השלטונית, כמו גם שינויים אקלימיים שהתחוללו בתקופה זו, גרמו לירידה כלכלית ויישובית בארץ ישראל במאה ה־11 .דבר זה בא לידי ביטוי גם בירושלים, ששטחה הצטמצם בתקופה זו. חלקיה הדרומיים של העיר ננטשו. בשנת 1099 פלשו הצלבנים לארץ, כבשו אותה והביאו את סופה של התקופה הערבית.

* סַלְג'וקִים - ​שושלת שמוצאה בשבטים נוודיים ממרכז אסיה (טורקמנים) שהתאסלמו. הסלג'וקים הצליחו להשתלט במאה ה־11 על חלקים נרחבים מהעולם המוסלמי, ולאיים גם על האימפריה הביזנטית.

שאלות הבנת הנקרא

  1. ציינו שלוש תקופות משנה בתקופה הערבית.
  2. היכן היה המרכז השלטוני של האומיים?
  3. ציינו שלושה סוגי מפעלי בנייה של האומיים בארץ-ישראל.
  4. איזה אירוע האיץ את החלפת השלטון האומיי בשלטון העבאסי?
  5. היכן היה המרכז השלטוני של העבאסים? כיצד השינוי השפיע על ארץ-ישראל?
  6. מיהם הפאטימים?
  7. איזה יחס העניקו השליטים הפאטימים ללא-מוסלמים? מי היה חריג בכך? במה הוא חרג?
  8. מה מאפיין את תקופת שלטונם של הפאטימים בארץ-ישראל?
  9. איזה שינוי חל בארץ ישראל במאה ה- 11? מה גרם לו? כיצד שינוי זה בא לידי ביטוי בירושלים?

שאלת סיכום

  • ציינו ותארו את תקופות המשנה העיקריות בתקופה הערבית והסבירו את התהליכים שחלו בהם.