מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים

מדינת ישראל,

משרד החינוך

בית מלאכה לייצור זכוכית

share
שתפו עמוד:
בית מלאכה לייצור זכוכית

שכונות העיר

עמוד זה הינו חלק מהנושא הכולל - שכונות העיר - להמשך קריאה יש לעבור לעמודים הבאים:

שכונות העיר: ממצאי העיר העליונה

פסולת רבה של בית מלאכה לייצור זכוכית נמצאה במילוי שסתם מקווה מראשית המאה הראשונה לפני הספירה, במטרה לבנות מעליו רחוב בתקופת הורדוס, בסוף אותה מאה. הפסולת היתה של כלים פגומים שנוצרו בשיטה הקדומה יותר, שיטת הדפוס, שבה מכניסים את הזכוכית לתוך תבנית שיוצרת את צורת הכלי, וגם פסולת של ייצור זכוכית בשיטה החדשה יותר – שיטת הניפוח.

ממצאים אלה אפשרו לתארך את תקופת המעבר בין השיטות למחצית השנייה של המאה הראשונה לפנה"ס. מתוך הפסולת ניתן ללמוד ששיטת הניפוח בראשיתה השתמשה בצינורות זכוכית שקצה אחד שלהם נופח לכלי קטן, ולא כפי שכיום מנפחים גוש זכוכית בעזרת צינור מחומר אחר. קיומו של בית מלאכה לייצור זכוכית בירושלים – הרחוקה מאזורי חול, שהוא חומר הגלם העיקרי בתעשיית הזכוכית – תומך בסברה שאומנות הזכוכית הייתה אומנות יהודית.

שאלות

שאלות הבנת הנקרא

  1. ציינו שני סוגים של בתי מלאכה שנמצאו בירושלים מבחינת חומר הגלם.
  2. ציינו שתי שיטות לייצור כלי זכוכית.
  3. מה המסקנה שניתן להסיק מממצאי בית מלאכה לייצור זכוכית בירושלים?
  4. הוכח שהאוכלוסייה בעיר העליונה הייתה: א. עשירה; ב. הקפידה על הלכות היהדות; ג. הושפעה מהתרבות ההלניסטית. לשם כך, סכם את כל הממצאים שיכולים להוביל לכל מסקנה והסבר כיצד מכל ממצא ניתן להגיע לאותה מסקנה.
  5. תארו את הממצאים בחפירות אביגד בעיר העליונה והסבירו את המסקנות שאפשר להסיק מכל ממצא לגבי האוכלוסייה שגרה בשכונה זו בשלהי ימי הבית השני.

שאלת סיכום

  • תארו את הממצאים בחפירות אביגד בעיר העליונה והסבירו את המסקנות שאפשר להסיק מכל ממצא לגבי האוכלוסייה שגרה בשכונה זו בשלהי ימי הבית השני.