מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

מבני בידור רומיים

share
שתפו עמוד:
מבני בידור רומיים

על פי המסופר בספריו של יוסף בן מתתיהו, הורדוס הקים בירושלים מבני בידור שהיו מקובלים בעולם הרומי: תיאטרון – מבנה חצי עגול שהיה מיועד להצגות ולמופעי מוזיקה, אמפיתיאטרון – מבנה עגול או אליפטי שנועד לקרבות גלדיאטורים, להצגת חיות ולקרבות נגד חיות והיפודרום – מבנה מוארך שהיה מיועד למרוצי סוסים ומרכבות. עד כה לא נמצאו שרידים ישירים של מבנים אלה בחפירות הארכאולוגיות שנערכו ברחבי ירושלים, ואיתורם כלל אינו ידוע. לא ברור גם האם מבנים אלה עמדו בתחומי העיר או מחוץ לה.

בחפירות של רוני רייך ויעקב ביליג בסמוך לפינה הדרום-מערבית של הר הבית נמצאו כמה מושבי תיאטרון בשימוש משני (שימוש נוסף, שני, באבנים לבניין אחר). בעקבות כך הוצע שאחד המבנים עמד בסמוך. עמוס קלונר העלה השערה שלא מדובר על שלושה מבנים שונים אלא על מבנה אחד שהיה רב-שימושי ואולי נמצא בבריכת הסולטן של ימינו. בניית מבני הבידור הרומיים בידי הורדוס ועריכת משחקים לכבוד הקיסר הרומי בכל ארבע שנים היו חלק ממגמת ההשתלבות באימפריה הרומית – שאותה קידם הורדוס. קיומם של מתקנים אלה, ובעיקר האמפיתיאטרון שבו נערכו קרבות עד מוות, זכו להתנגדות מצד העם היהודי. 

הרחבה

האם בבריכת הסולטאן שכנו מבני הבידור הרומיים

במאמר שפורסם בשנת תשע"ז טען דויד גורביץ' שבריכת הסולטאן שימשה כמאגר מים כבר מימי הבית השני וזאת בהסתמך על ממצאי בדיקה בתחתית הסכר של הבריכה שתוארכו לתקופה החשמונאית. לנוכח זאת, שולל גורביץ' את ההצעה של קלונר שבמקום שכנו מתקני בידור רומיים בשלהי ימי הבית השני.

שאלות

שאלות הבנת הנקרא

  1. ציינו שלושה סוגים של מבני בידור רומיים שהורדוס הקים בירושלים על פי יוסף בן-מתתיהו.
  2. ציינו שתי הצעות לקביעת מקומם של מבני הבידור הרומיים בירושלים.

שאלת סיכום

  • תארו את מבני הבידור הרומיים, הסבירו מדוע הורדוס הקים כאלה בירושלים ושתי הצעות לזיהוי איתורם של מבנים אלה.