מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

רקע היסטורי: המרד הגדול: השלבים העיקריים בדיכוי המרד

share
שתפו עמוד:
השלבים העיקריים בדיכוי המרד

1. המערכה בגליל:

מערה בסמוך ליודפת
מערה בסמוך ליודפת. מתוך: ויקיפדיה, Bukvoed

כאמור, יוסף בן מתתיהו התמנה למפקד הגליל. מינויו למפקד לא היה מקובל על דעתם של כל תושבי הגליל היהודים. למנהיגותו התנגדו הקנאים ובראשם יוחנן מגוש חלב וגם המתונים שהתנגדו למרד, ובראשם אנשי העיר ציפורי וחלק ניכר מתושבי העיר טבריה. אנשי הגליל שתמכו ביוסף בן מתתיהו היו להוטים להילחם ברומים – אך הם לא היו מאומנים ומצוידים בהתאם. בנסיבות אלו כל מה שיוסף בן מתתיהו הצליח לעשות כדי לקדם את הגעתו של אספסינוס היה לבצר את ערי הגליל – כל אחת בפני עצמה. בכך הוא אילץ את אספסינוס לצור ולכבוש כל עיר בפני עצמה. אולי הוא קיווה שבינתיים יקרה משהו (תקיפה של הפרתים, מרד של עם אחר) שיסיט את אספסינוס ואת צבאו למקום אחר.
כאמור, אספסינוס הגיע עם צבאו לעכו בחורף 67. הוא ניצל את חודשי החורף להיערכות, ורק באביב הוא החל במסע לדיכוי המרד. אספסינוס כבש והכניע עיר אחרי עיר בצפון. ביודפת התנהל קרב רב תחבולות במשך חודש וחצי בין אספסינוס לבין יוסף בן מתתיהו, שהגיע אל העיר וסייע בניהול הגנתה. לאחר נפילת העיר הסתתר יוסף בן מתתיהו עם פליטים באחת המערות. כשהתגלה המקום לרומאים, החליטו המסתתרים להרוג זה את זה ולהתאבד. יוסף בן מתתיהו, שנותר בין האחרונים, נכנע ביחד עם חבריו לרומאים. אספסינוס לקח בשבי את מפקדו היהודי של הגליל והפך אותו לבן חסותו, לאחר שיוסף בן מתתיהו ניבא לו שהוא יהפוך לקיסר רומא. לימים קיבל יוסף בן מתתיהו אזרחות רומית ונשא את שם פטרונו – יוֹסֵפוּס פְלָבִיוּס. העיר היהודית האחרונה שנכבשה על ידי אספסינוס בצפון הארץ הייתה גמלא שבגולן. היא נכבשה בסתיו 67 אחרי קרב קשה. גוש חלב, עיירה יהודית בגליל העליון, נכנעה בפני אספסינוס, כאשר יוחנן מגוש חלב, ממנהיגי הקנאים, עזב עם אנשיו את העיר.

2. בין כיבוש הגליל לכיבוש ירושלים:

בחורף 68 נתן אספסינוס לצבאו לנוח בקיסריה ובבית שאן. יועציו הציעו לו לכבוש את ירושלים בתום החורף, אך הוא העדיף לתת ליהודים בירושלים להחליש את עצמם יותר במריבות הפנימיות. בינתיים, באביב 68 השלים אספסינוס את דיכוי המרד ביהודה וחסם את הדרכים המובילות לירושלים. בקיץ 68 הודח הקיסר הרומי נרון מתפקידו והתאבד. במשך כשנה, שנודעה בכינוי "שנת ארבעת הקיסרים", הוחלף קיסר בקיסר, עד שהלגיונות הכריזו על אספסינוס כקיסר. הוא נכנס לתפקידו בסתיו 69 והפקיד בידי בנו טיטוס את המשך דיכוי המרד. טיטוס המתין עד אביב 70, ורק אז תקף את ירושלים.
בזמן שעבר מאז הגעת אספסינוס לארץ ועד לתקיפת ירושלים בידי טיטוס, למעלה משנתיים ימים, התחוללו בירושלים מאבקים פנימיים רבים. ממשלת המרד בראשות המתונים החזיקה מעמד עד חורף 68, אך בואם של פליטים רבים לירושלים ובהם מנהיגי הקנאים, כמו יוחנן מגוש חלב ושמעון בר גיורא, הצית מאבקים ומעשי רצח רבים, שבהם נרצחו רוב המנהיגים המתונים. המאבקים בין הקבוצות הקיצוניות, שכללו גם את שריפת מאגרי המזון של העיר, נמשכו עד לתחילת המצור של טיטוס על העיר באביב 70. במהלך תקופה זו הצליח רבן יוחנן בן זכאי, שהיה מהמנהיגים המתונים, להימלט מהעיר מוסווה כמת בארון מתים. לימים הוא יחדש את הסנהדרין כמוסד הנהגה יהודי – בעיר יבנה.

3. כיבוש ירושלים בידי טיטוס:

טיטוס הגיע עם כוחותיו לירושלים מצפון, ערך אותם על הרכסים הצופים אל העיר ותכנן להבקיע את החומה השלישית מצד מערב – בין מגדל היפיקוס למגדל פסיפנוס. בזמן שהחיילים הרומים עסקו בהכנות למצור ובעבודות הביצור, המורדים תקפו אותם במפתיע מספר פעמים ופגעו בהם קשות, אך לא הצליחו לעצור את ההכנות לפריצה. בטרם החלה המתקפה על החומה השלישית שלח טיטוס את יוסף בן מתתיהו לנסות לשכנע את המורדים להיכנע, אך ללא הצלחה. הצבא הרומי הצליח להבקיע את החומה השלישית בצד מערב. מקום זה נבחר כי הוא מרוחק משני המגדלים המבוצרים היפיקוס ופסיפנוס, כי זהו קטע חלש של החומה שנבנה בחופזה על ידי ממשלת המרד ולא על ידי המלך אגריפס הראשון, וכי בקטע זה לחומה אין הגנה טבעית בשל הימצאותו בחלקו העליון של גיא בן הינום שבו הנחל עדיין לא יוצר מדרונות תלולים. כעבור ימים אחדים נפרצה גם החומה השנייה בצידה הצפוני, במרחק רב ככל האפשר מהביצורים החזקים של האנטוניה ושל המצודה ובמקום שבו אין ערוץ טבעי המגן על החומה.

עתה פנה טיטוס לכבוש את הר הבית על ידי כיבוש מצודת האנטוניה. הצבא הרומי הקים סוללות עפר כדי להעלות עליהן את (*) אילי הניגוח מול האנטוניה ומול מגדלי המצודה. בשלב זה שוב ניסה יוסף בן מתתיהו לשכנע את המורדים להיכנע – גם הפעם ללא הועיל. יוחנן מגוש חלב הצליח לצאת למתקפה ולשרוף את מכונות המצור הרומיות. טיטוס ומפקדי צבאו החליטו להקים מחדש את כלי המצור וגם להקיף את העיר בחומת מצור, דָּיֵק, שתמנע הכנסת אספקה או תגבורת לנצורים, או בריחה מהעיר. מצב הנצורים בתוך העיר הלך והחמיר בגלל המצור, אך יותר מזה בגלל מעשי הרצח המרובים של הקנאים באנשי העיר שבהם חשדו בכוונות כניעה. לאחר קרבות רבים וקשים הצליחו הרומאים לכבוש את מצודת האנטוניה, משם יכלו לתקוף בקלות את בית המקדש עצמו. בשלב זה (י"ז בתמוז) נפסק קורבן התמיד בבית המקדש. נאום נוסף של יוסף בן מתתיהו אל הנצורים הצליח לשכנע כמה מהם (מהשכבות הגבוהות של החברה) ליוצאת מהעיר ולהיכנע.

בחצרות בית המקדש הצטופפו לוחמים יהודים ואזרחים רבים שקיוו למצוא מקלט בחסות ה'. כאשר החלו החיילים הרומאים לתקוף את המקדש מכיוון האנטוניה, ניסו הלוחמים היהודים למנוע מהם את הגישה אליו על ידי הצתת הסטווים. לאחר מאבק עז, שכלל הצתת הסטיו הצפוני על ידי החיילים הרומאים, הם הצליחו לפרוץ לרחבת הר הבית וניגשו לפריצת חומות בית המקדש עצמו. טיטוס כינס את מפקדי הצבא כדי להחליט מה לעשות בבית המקדש עצמו – האם להורסו או, כפי שהרומאים נהגו בדרך כלל, להשאירו עומד כסמל לניצחון הרומאי וגם מתוך כבוד לדתות האחרות – כמקובל בתרבות ההלניסטית. הידיעות שיש בידינו בנושא זה הן סותרות, ולא ברור האם טיטוס ציווה בסופו של דבר על הרס המקדש או שרצה למנוע את הריסתו וזו אירעה בלהט הקרב. כך או כך, בסביבות ט' באב פרץ הצבא הרומי אל תוך המקדש והעלה אותו באש. האנשים הרבים שהסתתרו בחצרות המקדש נשרפו או נרצחו באכזריות על ידי החיילים הרומים.
עתה פנה הצבא הרומי לכבוש את שאר חלקי העיר ולשורפם – תחילה את העיר התחתונה, ובח' באלול את העיר העליונה. אנשי העיר הנותרים נטבחו על ידי הצבא הרומי, והניצולים נמלטו אל תעלות הביוב והניקוז. ואכן בחפירות אביגד בעיר העליונה נמצאה שכבת הרס ושריפה התואמת את חורבן בית שני. בתום הקרבות נחרבה ירושלים וחרב בית המקדש. מהעיר המפוארת שרדו רק שלושת המגדלים של המצודה והכתלים שתמכו ברחבת הר הבית.

* אילי ניגוח - ​כלי מצור שנועד לפריצת שערים וחומות. הכלי מורכב מקורת עץ התלויה על חצובה ובחלקה הקדמי היא מצופה במתכת. נדנוד של הקורה על החצובה מייצר תנופה שמתווספת למשקלה של הקורה בהפעלת כוח ממוקד. כדי להפעיל את איל הניגוח באופן יעיל יש לקרבו אל המטרה בזווית ובגובה מתאימים. לשם כך היה צורך פעמים רבות לבנות סוללות.

4. ההשתלטות על המאחזים האחרונים של המורדים:

גם לאחר חורבן ירושלים ובית המקדש המשיכו המורדים להחזיק בשלושה מבצרים: הֵרוֹדִיוֹן, מִכְוָר ומצדה. הרודיון נכבשה בקלות רבה, מכוור נכנעה לאחר מצור רומאי ומצדה נשארה המעוז האחרון של המורדים. במצדה התבצרו הסיקריים מאז נטישתם את הלחימה בירושלים בתחילת המרד. הסיקריים לא לקחו חלק בקרבות כנגד הרומאים אך תקפו את יהודי עין גדי, שדדו אותם והרגו בהם. בשנת 73 או 74 תקפו הרומאים את מצדה, הקימו סוללה גבוהה ופרצו את חומותיה. על פי יוסף בן מתתיהו, העדיפו הסיקריים בשלב זה להתאבד ולא ליפול בשבי הרומאים. עם נפילת מצדה הסתיים דיכויו של המרד הגדול.

דבר הכותב אל הקורא

כיבוש ירושלים על ידי טיטוס מתואר כאן – על מנת לא לקטוע את הרצף של תיאור דיכוי המרד הגדול, אך כדי להבין את מהלכי הקרב, צריך להכיר את מראה העיר.

סרטון: מכאן פרצו הרומאים את חומות ירושלים לפני 2000 שנה

מתוך: הערוץ הרשמי של רשות העתיקות

שאלות הבנת הנקרא

  1. ציינו ארבעה שלבים עיקריים בדיכוי המרד הגדול על ידי הרומאים.
  2. ציינו שלושה-עשר שלבים עיקריים בכיבוש ירושלים על ידי טיטוס.

שאלת סיכום

  • תארו והסבירו את שלבי דיכוי המרד הגדול על ידי הרומאים ואת שלבי כיבוש ירושלים בידי טיטוס.