מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

תכונות המיקום והאיתור של ירושלים: זמינות חומרי גלם לבנייה

share
שתפו עמוד:
תכונות המיקום והאיתור של ירושלים: זמינות חומרי גלם לבנייה

תכונות המיקום והאיתור של ירושלים

עמוד זה הינו חלק מהנושא הכולל - תכונות המיקום והאיתור של ירושלים - להמשך קריאה יש לעבור לעמודים הבאים:

באזור הרי יהודה חומר הבנייה המצוי הוא אבן. כדי לבנות באבן יש לחצוב מהסלע אבנים חזקות ועמידות, לסתת אותן, או לפחות להתאימן זו לזו. למרבית המזל, על גב ההר נחשפות שכבות של סלעי גיר (*) מתקופת הטורון (*).

לסלעי תקופת הטורון (*) כמה תכונות חשובות שהופכות אותן למתאימות במיוחד לבנייה בכלל ולבניית מבנים גדולים ומפוארים בפרט: הסידוק הטבעי בסלעים אלה הוא בקווים ניצבים – מה שמקל על חציבת האבן מלכתחילה בצורה של תיבה מלבנית; האבן היא קלה לחציבה ולעיבוד, אבל מתקשה במגע עם האוויר – מה שהופך אותה לעמידה לזמן ארוך.

לפיכך אין פלא שאבני בנייה אלו מכונים על ידי סתתי האבן "מֶלֶכֶּה" – האבן המלכותית. ואכן, אבני בנייה אלה שימשו לבנייה המפוארת והממלכתית. נוסף על כך, קלות החציבה בסלעי הטורון (*) יחד עם התקשות האבן ועמידותה הרבה הביאו גם לניצולה לפעולות חציבה, בעיקר חציבה של מערות ומצבות קבורה מפוארות.

  • הכותל המערבי בנוי מאבני מֶלֶכֶּה

    צילום: גדעון קובי, לע"מ

  • מצבות קבורה חצובות בסלע הטורון

    קבר זכריה וקבר בני חזיר בתמונה מ-1934
    מקור: ד"ר הנס לוירר 1934 ויהונתן לוירר 2007, אתר פיקיויקי

שכבות הטורון (*) נחשפות לכל אורכו של גב ההר, ולכן ברור שלמיקום באזור הרי יהודה יש יתרונות רבים מבחינה זו – אבל מה לגבי האיתור? בתחום הקדום של ירושלים – המצוי בין נחל קדרון לבין גיא בן הינום – נחשפות שכבות הטורון (*). אם כך, אין ספק שאיתורה של ירושלים הוא איתור מעולה מבחינת זמינות אבני הבנייה. יחד עם זאת, כיוון שלכל אורכו של גב ההר המצב דומה – הרי לאיתורה של ירושלים אין שום יתרון מבחינה זו ביחס לכל איתור אחר על גב ההר.

חתך גיאולוגי של אזור ירושלים הקדומה

שימו לב ששכבות המלכה נחשפות על פני השטח בין נחל קדרון לבין גיא בן־הינום
מקור: ע' מזר, 'הספקת המים ומפעלי המים בימי בית ראשון', ש' אחיטוב וע' מזר (עורכים), ספר ירושלים: תקופת המקרא, יד יצחק בן-צבי, ירושלים 2000, עמ' 196

  • קבוצה של סלעי משקע ימיים קשים שצבעם בהיר והם מכילים סידן. סלעי גיר נוצרו על ידי תהליך כימי – התאדות מי הים – ועל ידי תהליך ביולוגי – שקיעה של שרידי בעלי חיים. סלעי הגיר בארץ ישראל נוצרו כאשר הציף ים טְתִיס את האזור. הים התיכון הוא שריד של ים קדום זה.

  • ​שמה של תקופה גיאולוגית בארץ ישראל שהתקיימה לפני כתשעים מיליון שנה. בתקופה זו הייתה ארץ ישראל מוצפת בים טתיס, שהיה אז ים רדוד. הסלעים המאפיינים את התקופה הזאת הם סלעי גיר קשים. סלעי תקופה זו נחשפים במרכז אזור ההר של ארץ ישראל.

הרחבה: היווצרות סלעי גיר

סלעי גיר נוצרו על ידי תהליך כימי – התאדות מי הים – ועל ידי תהליך ביולוגי – שקיעה של שרידי בעלי חיים. סלעי הגיר בארץ ישראל נוצרו כאשר הציף ים טְתִיס את האזור. הים התיכון הוא שריד של ים קדום זה.

שאלות ועבודות

עבודת הרחבה

קראו את מאמרו של אבנימלך – ירושלים של טורון והסבירו את היתרונות שיש לבניית עיר באזור ההיחשפות של סלעי הטורון.

שאלות הבנת הנקרא

  1. ציינו שלוש תכונות חשובות שנדרשות מאבן בהתאמתה כחומר בנייה טוב.
  2. ציינו שלוש תכונות שיש לאבני הטורון שהופכות אותן למתאימות כחומר גלם לבנייה.

שאלות סיכום

  1. הסבירו מדוע למיקום של ירושלים בהרי יהודה יש יתרונות רבים מבחינת זמינות חומרי הגלם לבנייה.
  2. הסבירו מדוע לאיתורה של ירושלים אין יתרון ביחס לאיתורים אחרים בהרי יהודה מבחינת הזמינות של חומרי בנייה טובים.