מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

תכונות המיקום והאיתור של ירושלים: אפשרויות לגדל גידולים חקלאיים

share
שתפו עמוד:
תכונות המיקום והאיתור של ירושלים: אפשרויות לגדל גידולים חקלאיים

תכונות המיקום והאיתור של ירושלים

עמוד זה הינו חלק מהנושא הכולל - תכונות המיקום והאיתור של ירושלים - להמשך קריאה יש לעבור לעמודים הבאים:

שטחים חקלאיים על במת ההר באזור גבעון | מקור: משה מילנר, לע"מ
שטחים חקלאיים על במת ההר באזור גבעון | מקור: משה מילנר, לע"מ

​כאמור, הסביבה המיטבית לחקלאות היא סביבה מישורית בעלת אדמה עמוקה ורציפה ומקורות מים רבים. סביבה כזו נדירה באזור ההררי של הרי יהודה, אך בכל זאת ניתן למצוא בהם כמה מקומות המתאימים לחקלאות:

  1. במת ההר – פסגת ההרים באזור שמצפון לירושלים היא פסגה רחבה ושטוחה המכונה "במת ההר". מדובר בשטח מישורי רחב ידיים שחלקו מתאים לעיבוד חקלאי, למשל אזור גבעון.
  2. עמקי הנחלים – בהרי יהודה זורמים מספר נחלים גדולים שהביאו ליצירת עמקים. קטעים אחדים בעמקים אלה הם רחבים יחסית ומכילים כמות אדמה גדולה, הטובה לחקלאות. דוגמה לכך ניתן לראות באזור רחוב עמק רפאים בן זמננו, שהיה בעבר עמק רחב בעל אדמה עמוקה ורציפה.
  3. ​מדרגות חקלאיות (טרסות) – ניתן לקיים חקלאות בהר על ידי הקמת מדרגות חקלאיות. המסלע בהרי יהודה, שכולל חילופים בין שכבות סלע קשה לשכבות סלע רך, יוצר תנאים טובים להקמת מדרגות על המדרונות: מדרון בעל צורה מדורגת נוצר באופן טבעי בעקבות חילופים בין קטעים תלולים (מצוקים) לקטעים מתונים (כמעט מישוריים).

    לשם הקמת מדרגה חקלאית בנו קיר אבנים בראש קטע תלול במדרון, ולתוך החלל שנוצר בין הקיר הבנוי לבין המשך המדרון, שפכו אדמה שהובאה מן העמקים. כך יצרו בעבודה קשה ובמשך זמן רב שטחי חקלאות נוספים. כל עוד שומרים על שלמות הקיר, האדמה נשארת במדרגה – התמוטטות הקיר או חלקו גורמת לסחף מהיר של האדמה מהמדרגה.

  4. המורדות המזרחיים לכיוון מדבר יהודה – מורדות ההרים מצד מזרח מאופיינים בסלע רך יחסית שנקרא קירטון. סלע זה יוצר מדרון מתון ועליו מתפתחת אדמה רציפה שמאפשרת עיבוד חקלאי. המורדות המזרחיים של הר הצופים הם דוגמה טובה לכך.

  • מדרגות חקלאיות בהרי יהודה

    מקור: לע"מ

  • חלקות חקלאיות בעמק נחל המעיינות ליד הכפר בתיר

    מקור: ויקיפדיה

  • כרמי זיתים ושטחי חקלאות בעמק הקדרון מסוף המאה ה־19

    צילום: פליקס בונפיס, לע"מ

  • המורדות המזרחיים של רכס הר הזיתים והר הצופים

    צילום: סיימור קטקוף, לע"מ

מכל האמור לעיל ניתן לקבוע שהמיקום של ירושלים בהרי יהודה מאפשר חקלאות, אם כי לא בצורה הטובה ביותר. עם זאת, כשאנחנו בודקים את מידת קיומם של מקומות כאלה באיתורה של העיר, התמונה נעשית דלה יותר. במת ההר רחוקה מאוד מירושלים הקדומה; תנאי המסלע באזור הקרוב לעיר אינם מקילים על הקמת מדרגות חקלאיות.

גם המורדות המזרחיים של הרי יהודה רחוקים יחסית מירושלים הקדומה. האזור היחיד הסמוך לעיר שבו אפשר לקיים חקלאות מצומצמת הוא עמק נחל קדרון. לפיכך אפשר לקבוע שמבחינת האפשרויות החקלאיות איתורה של העיר הוא טוב פחות.

שאלות

שאלות הבנת הנקרא

  1. ציינו ארבע אפשרויות לקיום חקלאות בהרי יהודה.
  2. כיצד בונים מדרגות חקלאיות.
  3. אילו אפשרויות לקיום חקלאות בהר מתקיימות בירושלים ואלו לא?

שאלות סיכום

  1. הסבירו מדוע מבחינת החקלאות מיקום בהרי יהודה הוא טוב – אך לא הטוב ביותר.
  2. הסבירו מדוע איתורה של ירושלים מבחינה חקלאית אינו טוב מספיק.