מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חפירות קתלין קניון בגבעה המערבית

share
שתפו עמוד:
חפירות קתלין קניון בגבעה המערבית

המחלוקת בנוגע לתחומי העיר

בשנות ה-60, לפני מלחמת ששת הימים, חפרה הארכאולוגית הבריטית קתלין קניון בעיר דוד ומצאה שם ממצאים חשובים. במקביל חפרה קתלין קניון גם חפירות בדיקה מצומצמות בחלקים שונים של הגבעה המערבית כדי לנסות להכריע בוויכוח בין המרחיבים למצמצמים.

הממצאים בגבעה המערבית

  1. בחלק מהמקומות לא נמצא שום ממצא שניתן לתארך אותו לתקופת הבית הראשון.
  2. בכמה מקומות נמצאה על הסלע אדמה מעורבת בשברי חרסים אופייניים לתקופה הישראלית (תקופת הברזל – תקופת הבית הראשון).
  3. במקום אחד נמצא גם קיר בנוי מאבנים, שאותו תיארכה קניון לתקופה הישראלית.

מסקנותיה של קתלין קניון

  1. לא הייתה התיישבות בגבעה המערבית לאורך כל תקופת הבית הראשון.
  2. קיר האבן הוא קיר תמך למחצבה, וממנו נלקחו אבנים לבנייה בגבעה המזרחית.
  3. האדמה עם החרסים היא אדמת מילוי שהובאה בתקופת הבית השני מהגבעה המזרחית לגבעה המערבית. אדמה זו נועדה למלא את המחצבה מימי הבית הראשון, כדי שיהיה אפשר להקים בשטח המיושר מבנים גדולים.

מסקנותיה של קתלין קניון התקבלו על ידי החוקרים. נראה היה שהוויכוח הוכרע סופית לטובת דעת המצמצמים – ירושלים של ימי הבית הראשון כללה אך ורק את השטח של הגבעה המזרחית, כולל הר הבית. ואולם ניתן להעלות כמה הסתייגויות ממסקנות אלו:

  1. קתלין קניון חפרה רק במספר קטן של מקומות, בעוד ששטחה של הגבעה המערבית הוא גדול מאוד. דגימה של שטח מועט כל כך עשויה ליצור תמונה מעוותת, במיוחד כשמדובר על עיר כמו ירושלים, שנהרסה ונבנתה פעמים רבות. בחלק מהתקופות (כמו למשל בשלהי ימי הבית השני) נעשו עבודות יישור של השטח לפני הבנייה – עבודות שמחקו שרידים של תקופות קדומות.
  2. ישנה בעייתיות בהסקת מסקנות מממצא שלילי. האם העובדה שלא נמצאו ממצאים מתקופה מסוימת מוכיחה שהם אינם קיימים, או שמא היא מוכיחה רק שלא חיפשנו מספיק? כשהשטח שנחפר הוא שטח קטן בלבד, קשה להסיק מהיעדר ממצאים שאכן לא התקיימה שם התיישבות בתקופה הנדונה.
  3. האם לממצאים המועטים שנמצאו – הקיר והאדמה עם החרסים – ניתנה הפרשנות הפשוטה ביותר? אחד המדדים לתקפותה של תאוריה מדעית הוא מדד הפשטות. ככל שההסבר לתופעה מסוימת הוא פשוט יותר וכולל פחות משתנים מתערבים – כך התאוריה חזקה יותר. האם הסברה שהקיר שימש קיר תמך למחצבה שסיפקה אבנים לבנייה במקום אחר, הוא אכן ההסבר הפשוט ביותר? האם לא פשוט יותר לראות בקיר זה קיר של בית, או לכל הפחות קיר של מחצבה שסיפקה אבני בנייה לאתר סמוך? האם סביר יותר שהביאו אדמת מילוי לגבעה המערבית מהגבעה המזרחית, או אולי סביר יותר שהביאו את האדמה מהגבעה המערבית עצמה?

רק לאחר השלב הבא במחקר התברר עד כמה הסתייגויות אלו היו חשובות.

דבר הכותב אל הקורא

  • מטרת הדיון על ההסתייגויות ממסקנותיה של קתלין קניון לחשוף את שיטות המחקר בארכאולוגיה ואת ההגיון העומד מאחוריהם.

שאלות הבנת הנקרא

  1. ציינו שלושה ממצאים של קתלין קניון בגבעה המערבית.
  2. ציינו שלוש מסקנות של קתלין קניון ממצאיה בגבעה המערבית.
  3. ציינו שלוש הסתייגויות שניתן להעלות על מסקנותיה של קתלין קניון.

שאלת סיכום

  • תארו את ממצאיה של קתלין קניון בחפירות שהיא ערכה בגבעה המערבית, הסבירו את מסקנותיה מהם ואת ההסתייגויות שניתן להעלות על מסקנות אלו.