מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

שטח J

share
שתפו עמוד:
שטח J

הממצאים בעיר דוד

עמוד זה הינו חלק מהנושא הכולל - הממצאים בעיר דוד - להמשך קריאה יש לעבור לעמודים הבאים:

הממצאים משלהי ימי הבית הראשון בעיר דוד

שטח J הוא שטח חפירות של רוני רייך ואלי שוקרון המצוי בחלקו התחתון של המדרון המזרחי של עיר דוד. שטח זה מצוי ממזרח לקטע החומה הישראלית שנחפר על ידי יגאל שילה בשטח E. בשטח זה מצאו החופרים חומה נוספת, שתוארכה על ידם לשלהי ימי הבית הראשון.

בחומה זו יש קטע הבולט החוצה מקו החומה – קְדֵמָה. פינת הקדמה בנויה בשיטת ראשים ופתינים, בדומה למגדל הישראלי. למרגלות החומה, מצידה הפנימי, נחשף קטע של תעלה II (תעלת השילוח). בין החומה בשטח J לחומה בשטח E נחשפו בתים, שתוארכו למאה ה-8 לפנה"ס. ייתכן שחומה זו נוספה על מנת לספק הגנה לבתים שהוקמו מחוץ לחומה המזרחית של עיר דוד.

פרשנות נוספת לממצאים בשטח J

בתי המגורים, בשטח בין החומות, שימשו עד סוף המאה ה- 8 ואז ניטשו. יש התולים זאת בתוצאות מסע סנחריב: המסע פגע בממלכת יהודה ואולי אף הביא לצמצום באוכלוסיית ירושלים. בנסיבות אלו יתכן שהשטח הקשה ביותר להתיישבות – השטח הזה – ניטש.

טענה זו אינה מקובלת על כל החוקרים. אשר גרוסברג טוען שהבתים נהרסו כדי לבנות בחיפזון את החומה לקראת מסע סנחריב. לדעתו, החומה נבנתה על מנת להגן על תעלת השילוח, שאת חלקה הדרומי הוא מזהה כמפעל המים שיזם חזקיהו על מנת להכין את העיר למצור (וראו להלן).

בגלל שהחומה עוברת בתחתית המדרון, היא סובלת מנחיתות אסטרטגית. כיוון שכך – יש שהציעו, שזו אינה חומה, אלא קיר תמך לבניית הבתים במדרון התלול. בקצה המזרחי של שטח החפירות חשפו רייך ושוקרון קיר נוסף, שדומה במרכיביו לקטע החומה שהם חשפו.

האם מדובר על חומה נוספת, או שאולי מדובר על קיר תמך נוסף? החוקרים חלוקים בדעותיהם. בחפירות, שנערכו באזור מעיין הגיחון, נמצא שהביצורים סביב המעיין מתקופת הברונזה התיכונה המשיכו לשמש גם בשלהי תקופת הבית הראשון. האם קו החומה התחתון שהתגלה בשטח J מתחבר לביצורים אלו? גם נושא זה טרם התבהר מספיק.

שאלת הבנת הנקרא

  • מה מצאו רייך ושוקרון בשטח J? איזה ממצא תומך בתיארוך ממצא זה לשלהי ימי הבית הראשון?

שאלת סיכום

  • תארו את קטעי החומות משלהי ימי הבית הראשון, שהתגלו בעיר דוד, והסבירו את נסיבות בנייתן.