מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חורבן בית ראשון

share
שתפו עמוד:
חורבן בית ראשון

התהליכים בירושלים

תבליט לכיש | מקור: ויקיפדיה
תבליט לכיש | מקור: ויקיפדיה

כ-120 שנים לאחר מסע סנחריב נחרבה ירושלים בידי הבבלים. נבוכדנצר מלך בבל הגיע עם צבאו ליהודה לשם דיכוי המרד של צדקיהו מלך יהודה. הצבא הבבלי כבש את ערי יהודה והטיל מצור על ירושלים.

המצור נמשך כשנתיים, ובמהלכו השתמש צבא בבל באמצעי הלחימה המאפיינים מצור בעולם העתיק: דָּיֵק – סוללת עפר שהקיפה את העיר ומנעה תנועה אל העיר או ממנה; סוללות עפר שנשפכו בסמוך לחומות על מנת להגיע לראשן; אילי ניגוח לניפוץ החומות. למרות הכלים המשוכללים שבהם השתמשו הבבלים, נראה שלרעב בעיר הייתה השפעה מכרעת על נפילתה: וַיֶּחֱזַק הָרָעָב בָּעִיר, וְלֹא הָיָה לֶחֶם לְעַם הָאָרֶץ (מלכים ב' כה, ג).

תבליט לכיש

ניתן להבחין בשיטות המצור והלוחמה האשוריים: סוללות, אילי ניגוח וקשתים. ניתן להבחין גם בשיטות ההגנה: זריקת לפידים וקשתים. במרכז התמונה — שיירת אנשים יוצאת משער העיר לגלות. 

​הקרב על ירושלים

מימין — ראש חץ "סקיתי" שכנראה שימש את הבבלים, משמאל — ראש חץ ישראלי
מתוך: נ' אביגד, העיר העליונה של ירושלים, שקמונה והחברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה, ירושלים 1980, עמ' 53
מימין — ראש חץ "סקיתי" שכנראה שימש את הבבלים, משמאל — ראש חץ ישראלי מתוך: נ' אביגד, העיר העליונה של ירושלים, שקמונה והחברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה, ירושלים 1980, עמ' 53

הקרב המכריע על העיר נערך, ככל הנראה, בסמוך לשער התווך בחומתה הצפונית של העיר. ביסוס לכך אפשר למצוא בקביעת מקום הכינוס של המפקדים הבבלים במקום לאחר הבקעת חומות העיר: וַיָּבֹאוּ כֹּל שָׂרֵי מֶלֶךְ בָּבֶל וַיֵּשְׁבוּ בְּשַׁעַר הַתָּוֶךְ (ירמיהו לט, ג). גם העובדה שבמקום נמצאו שכבת שריפה וראשי חצים בבליים ויהודאיים מחזקת את הסברה הזאת. רק כחודש לאחר הבקעת חומות העיר החריבו הבבלים את העיר והגלו את תושביה:

ח וּבַחֹדֶשׁ הַחֲמִישִׁי בְּשִׁבְעָה לַחֹדֶשׁ, הִיא שְׁנַת תְּשַׁע עֶשְׂרֵה שָׁנָה לַמֶּלֶךְ נְבֻכַדְנֶאצַּר מֶלֶךְ בָּבֶל, בָּא נְבוּזַרְאֲדָן רַב טַבָּחִים, עֶבֶד מֶלֶךְ בָּבֶל, יְרוּשָׁלִָם. ט וַיִּשְׂרֹף אֶת בֵּית ה' וְאֶת בֵּית הַמֶּלֶךְ, וְאֵת כָּל בָּתֵּי יְרוּשָׁלִַם וְאֶת כָּל בֵּית גָּדוֹל שָׂרַף בָּאֵשׁ. י וְאֶת חוֹמֹת יְרוּשָׁלִַם סָבִיב נָתְצוּ כָּל חֵיל כַּשְׂדִּים אֲשֶׁר רַב טַבָּחִים. יא וְאֵת יֶתֶר הָעָם הַנִּשְׁאָרִים בָּעִיר וְאֶת הַנֹּפְלִים אֲשֶׁר נָפְלוּ עַל הַמֶּלֶךְ בָּבֶל וְאֵת יֶתֶר הֶהָמוֹן הֶגְלָה נְבוּזַרְאֲדָן רַב טַבָּחִים. (מלכים ב' כה ח–יא)

סימני ההרס והשרפה נחשפו בחפירות הארכאולוגיות בגבעה המערבית ובמורדות עיר דוד, כפי שיתואר בהמשך.

סרטון: הכיבוש הבבלי וחורבן הבית הראשון

  • מתוך: מכון מגלי"ם

שאלות ועבודות

עבודת הרחבה

  • עיינו בתבליט לכיש המתאר את כיבוש לכיש בידי סנחריב האשורי ופרטו את שיטות הלוחמה המקובלות בעת העתיקה בעת מצור על עיר והבקעת חומותיה.

שאלות הבנת הנקרא

  1. ציינו שלושה אמצעי לחימה בהם השתמשו הבבלים בעת המצור על ירושלים.
  2. מה הכריע את ירושלים בעת המצור הבבלי?
  3. היכן נערך הקרב המכריע על ירושלים? מדוע דווקא שם? ציינו שני נימוקים המבססים את זיהוי מקום הקרב המכריע.
  4. מה עשו הבבלים חודש אחרי הבקעת חומות העיר?

שאלת סיכום

  • תארו והסבירו את כיבוש ירושלים ואת החרבתה בידי הבבלים.