מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

ביצורי המעיין ומערכת פיר וורן

share
שתפו עמוד:
ביצורי המעיין ומערכת פיר וורן
פיר וורן במבט מלמעלה
פיר וורן במבט מלמעלה | צילום: אהוד מיימון

אין ספק שאחד הגורמים החשובים בבחירת איתורה של העיר הוא מעיין הגיחון, הנובע בסמיכות לגבעה שעליה הוקמה העיר בראשונה. יחד עם זאת, המעיין נובע בתחתית המדרון, במקום שנראה כמצוי מחוץ לתחומי החומות של העיר – לפחות כך סברו החוקרים עד לאחרונה.

התוואי המקובל על החוקרים כתוואי של חומת העיר בתקופת הברונזה הוא אמצע המדרון, ובקו זה אכן אותרו קטעי ביצור מתקופה זו (וגם מתקופות אחרות). אם כך הדבר, כיצד הגנו תושבי העיר על המעיין במצב של מצור? כיצד יכלו לנצל את מימיו מחד גיסא, ולמנוע מהאויב לנצל את המים או לפגוע בהם מאידך גיסא? ננסה להשיב על שאלות אלו, תוך סקירת התפתחות המחקר בנושא זה. ננסה להבין מה היו שיקולי החוקרים בכל שלב, ומדוע חלו שינויים במסקנותיהם.

מנהרה משופעת בתלילות היורדת אל ראש פיר וורן
מנהרה משופעת בתלילות היורדת אל ראש פיר וורן | צילום: אהוד מיימון

החוקר הבריטי צ'רלס ווֹרֶן גילה כבר בשנת 1867 פִּיר (בור אנכי) שאליו מחוברות כמה מנהרות ותעלות חצובות.
משלחת של בריטי אחר, מונטנגיו פַּרְקֶר, חקרה בשנים 1909–1911 ביסודיות רבה את הפיר ואת מערכת המנהרות הקשורה אליו, המצויה באזור המעיין. החוקרים הסיקו שמדובר במערכת שאפשרה שאיבת מים מהמעיין, ללא צורך לצאת מחוץ לחומות העיר.

על פי הבנת החוקרים בשלב זה, המערכת הייתה בנויה משלושה חלקים עיקריים:

  1. מנהרה החצובה בשיפוע היורד אל ראשו של פיר וורן (ג, ד בחתך).
  2. פיר וורן – בור אנכי בגובה של כ-12 מטר, שאל ראשו ניתן להגיע במנהרה משופעת, ואל תחתיתו מובילה מנהרה חצובה בסלע (ה בחתך).
  3. המנהרה החצובה בסלע – שהובילה את מי מעיין הגיחון אל תחתית הפיר (ז בחתך).

על פי הבנה זו – אנשי העיר יכלו לרדת במנהרה החצובה בשיפוע, להגיע לראשו של הפיר ולשאוב בעזרת חבל את המים, שהגיעו לתחתיתו דרך המנהרה החצובה בסלע. דפנותיו של הפיר לא היו ישרות, ולכן הניחו החוקרים כי לחבל נקשרו נאדות מים (מכלים גמישים עשויים עור) וכך המים לא נשפכו כאשר כלי השאיבה נחבט בדפנות הפיר.

בשנים 1923–1925 חפרה בעיר דוד משלחת בראשותו של ארכאולוג בריטי אחר – רוברט מקאליסטֶר (בשיתוף גארו דַנְקֶן). משלחת זו חשפה ביצורים בראשו של מה שידוע כיום כשטח G (*), וייחסה אותם לתקופת הברונזה. לפי ממצאיו של מקאליסטר, חומת העיר עברה גבוה במדרון – מעל פתח הכניסה למערכת פיר וורן.

בשלב זה, נראָה כאילו מערכת פיר וורן לא יכלה למלא את תפקידה, שכן גם פתח הכניסה למערכת נמצא מחוץ לחומות העיר. אי-הבהירות הזו נפתרה בראשית שנות השישים, אז התגלתה במקום נמוך יותר במדרון חומת קֶנְיוֹן, שאותה הזכרנו קודם לכן. חומת קניון כוללת את פתח הכניסה למערכת פיר וורן בתחומי העיר, אך אינה כוללת את המעיין עצמו. בעקבות הגילוי הזה תוארכה החומה שמקאליסטר ודנקן מצאו בראש שטח G (*) רק לימי הבית השני.

בשנים 1979–1981 נחקרה ונוקתה מערכת פיר וורן בידי משלחת חפירות ישראלית בראשות הארכאולוג יגאל שילה. מסקנתה של משלחת שילה הייתה שהמערכת מבוססת על חללים קַרְסְטִיים טבעיים. תושבי העיר הכירו את החללים הללו, וקישרו ביניהם באמצעות חציבת מנהרות. בלב המערכת עמד פיר וורן, שאפשר את שאיבת המים דרכו.

משלחת שילה לא הצליחה למצוא דרך לתארך ישירות את המערכת, בין השאר בגלל החפירות הקודמות בשטח, ועל כן תִּאֲרכה אותה באופן עקיף לתקופת המלוכה (ימי הבית הראשון). לדעתה של משלחת שילה, מערכת פיר וורן כלל לא הייתה קיימת בתקופת הברונזה.

בקביעת תִּאֲרוּךְ זה התבסס יגאל שילה על כך שמפעלים דומים שנמצאו במגידו ובחצור – עריה הגדולות והחשובות של ארץ כנען בתקופת הברונזה והברזל – תוארכו רק לתקופת המלוכה. לדעתו, לא יכול להיות שבעיר קטנה ושולית כמו ירושלים היה קיים מפעל משוכלל כזה לפני שהיה קיים בערים הגדולות והחשובות. כאמור, הבעיה הביטחונית המרכזית במערכת פיר וורן הייתה שמי המעיין נבעו מחוץ לעיר, מה שסיפק מים לאויב הצר עליה, ועשוי היה לאפשר לו לפגוע במים המגיעים לתושביה.

לדעתו של יגאל שילה, בעיה זו נפתרה רק בתקופה מאוחרת יותר, עם חציבת נִקְבַּת חזקיהו (*), שהעבירה את כל מי המעיין אל בריכה שנמצאה בין החומות.

בשנים 1995–2010 נחפר ונחקר אזור המעיין ומערכת פיר וורן בידי הארכאולוגים רוני רייך ואלי שוקרון. ממצאיהם של רייך ושוקרון חוללו שינוי רב בתפיסתנו את שאלת ההגנה על המים בירושלים הקדומה. רייך ושוקרון הבחינו בשני חלקים של המנהרה היורדת אל ראשו של פיר וורן:

  1. מנהרה משופעת בתלילות (ג בחתך);
  2. מנהרה בעלת שיפוע מתון, המתחילה לאחר קטע אנכי במנהרה העליונה (ד בחתך).

רייך ושוקרון תהו מדוע חלקה השני של מנהרה זו נחצב כך שתקרתו ישרה, אך רצפתו יורדת בשיפוע. הרי אין צורך בתקרה גבוהה כל כך, בעיקר אם בחלקים אחרים של המנהרה התקרה נמוכה יותר. תמיהה זו גוברת כאשר בודקים את שכבות הסלע. מתברר כי בעוד שחלקה הראשון של המנהרה חצוב בתוך שכבות סלע המֶלֶכֶּה, הקל לחציבה, הרי שחלקה התחתון של המנהרה חצוב בתוך סלע קשה לחציבה מסוג מִיזִי-אֲחְמָר.

אין ספק שחציבת נפח גדול כל כך של סלע קשה עלתה במאמצים מרובים. אם הכוונה הייתה רק להגיע לראשו של פיר וורן, שהוא לב המערכת על פי השקפתו של יגאל שילה, היה אפשר לחצוב את הרצפה במקביל לתקרה בתוך שכבת המֶלֶכֶּה, הקלה לחציבה; רק כאשר הייתה המנהרה מגיעה מעל פיר וורן היה אפשר לקדוח ברצפה כדי להגיע לראשו של הפיר – זו עבודה קלה בהרבה מההנמכה האלכסונית של הרצפה. לפיכך, קשה לראות בפיר וורן את ליבה של המערכת.

בדיקות נוספות הראו שמעל ראשו של הפיר נמצאת מנהרה נוספת, שנמשכת לכיוון דרום (ו בחתך). מנהרה זו חצובה כולה בסלע מֶלֶכֶּה, הקל לחציבה. תקרתה היא המשך התקרה של המנהרה היורדת אל הפיר, ורצפתה תואמת את תחילת הקטע שבו המנהרה מתחילה להיעשות נמוכה יותר. ממצאים אלה הביאו את רייך ושוקרון למחשבה שמנהרה זו היא המשכה של חלקה השני של המנהרה היורדת אל פיר וורן.
על פי ממצאים אלה זוהו במנהרה שני שלבים:

  1. שלב המנהרה האופקית, שבו נמשכה המנהרה מעל ראשו של פיר וורן (כנראה בלי שחוצביה ידעו על קיומו). שלב זה יתואר כאן;
  2. שלב שבו הונמכה הרצפה של המנהרה עד לראשו של פיר וורן, ואולי אפילו מעבר לו. שלב זה יתואר בהמשך הספר.

דיון בשלב הראשון של מערכת פיר וורן – שלב המנהרה האופקית – מעלה את השאלה לשם מה נחצבה המנהרה. כדי לחפש תשובה לשאלה זו, נצטרך לבדוק את ממצאי החפירות באזור המעיין.

החדר העגול
החדר העגול. תעלה III מתחברת לחדר העגול בצד ימין. הפתח המלבני משמאל קשור לנקבת חזקיהו צילום: אופיר פרקש, באדיבות ארכיון עיר דוד

בחפירות שערכו רייך ושוקרון באזור המעיין נחשפה בריכה חצובה גדולה. תחילה סברו רייך ושוקרון שמים זרמו לבריכה זו בתעלות מהמעיין, ואולי זרמו אליה גם מי גשמים במדרון הגבעה. אולם בהמשך החפירות התברר שרק החלק הנמוך ביותר בקרקעית הבריכה – זה המכונה "החדר העגול"– היה יכול להתמלא במים מהתעלות, וכלל לא בטוח שזה היה המקום שממנו נשאבו המים.

המנהרה האופקית, שהיא השלב הראשון במערכת פיר וורן, הובילה אל אזור המעיין. אזור זה היה מוגן על ידי ביצורים הבנויים מאבני ענק, והם תוארכו על ידי ממצא של חרסים לתקופת הברונזה התיכונה. לנוכח זאת, מסקנתם של רייך ושוקרון הייתה ששלב המנהרה האופקית במערכת פיר וורן נועד לאפשר לאנשים להגיע במעבר תת-קרקעי מוגן אל אזור שאיבה, בתוך מתחם מבוצר.

על פי תִּאֲרוּךְ הביצורים לתקופת הברונזה התיכונה, תִּאֲרכוּ רייך ושוקרון את השלב הזה של מערכת פיר וורן גם כן לתקופה זו. כדי להבין כיצד יכלו המים להגיע אל החדר העגול עלינו לפנות אל מערכת התעלות שנחשפה באזור המעיין. 

למשל​חת פרקר, שנזכרה לעיל, נלווה האב לואי וֶנְסָאן מבית הספר הצרפתי למקרא בירושלים. האב ונסאן שרטט תוכניות וחתכים של החללים והמנהרות שנמצאו באזור המעיין. רייך ושוקרון עקבו אחרי התעלות והחללים ששרטט האב ונסאן, ובדקו אותם לאור הממצאים שלהם. מהמעיין לכיוון דרום יוצאת מנהרה, שסומנה על ידי ונסאן כתעלה II וכונתה גם "תעלת השילוח".

חלקה הצפוני של תעלה זו מכוסה בגושי אבן גדולים, ואילו חלקה הדרומי הוא מנהרה החצובה מתחת לפני השטח. נראה שחלקה הצפוני של תעלה זו הוביל את מי המעיין לבריכה, שהייתה בערוץ נחל קדרון, סמוך לנקודת המעבר בין שני חלקי התעלה. משם היה ניתן לשחרר מים לכיוון החלקות החקלאיות שבעמק.

ממצאי הבדיקה של רייך ושוקרון אפשרו לראשונה לתארך את חלקה הצפוני של תעלה זו. תקרתה של התעלה עשויה בחלקה גושי אבן גדולים, המהווים חלק מהביצורים שנמצאו בחפירות ושתוארכו לתקופת הברונזה התיכונה. אם כך, גם חלקה הצפוני של התעלה חייב להיות מתקופה זו, או קדום לה במקצת.

ראוי לשים לב כי כיום מפלס המים במעיין ובמערכת התעלות נמוך בשני מטרים וחצי לערך ממפלס תעלה II. במצב כזה התעלה כמובן לא יכולה הייתה להתמלא במים מהמעיין, ומכאן שבתקופת הברונזה התיכונה מפלס המים במערכת היה חייב להיות גבוה בשני מטרים וחצי לפחות. המפלס הגבוה היה תוצאה של סכר טבעי או מלאכותי, שחסם את זרימת המים לנחל קדרון וגרם לעליית מפלס המים במעיין. המפלס ירד בתקופה מאוחרת לתקופת הדיון שלנו – בעת חציבת נִקְבַּת חזקיהו (*).

במרחק של מטרים ספורים מהמעיין, מתפצלת מערבה מתעלה II תעלה קצרה, שסומנה על ידי ונסאן כתעלה III. תעלה זו יכולה להוביל מים אל החדר העגול, אך תקופת חציבתה אינה ידועה.

המתחם המבוצר סביב המעיין שחזור
שחזור אפשרי של המתחם המבוצר סביב המעיין והמסדרון המבוצר היורד אליו מחומת העיר מקור: תמר הירדני, ויקיפדיה

על פי הממצאים שהוצגו עד כה, שחזרו רייך ושוקרון את דרך השימוש בשלב הראשון של מערכת פיר וורן: אנשי העיר נכנסו למנהרה המשופעת והמשיכו למנהרה האופקית, עברו מעל פיר וורן, בלי לדעת על קיומו, ויצאו מהגבעה למתחם מבוצר. מתוך מתחם זה שאבו התושבים מים וחזרו באותה דרך. בשאלת המקום המדויק שממנו נשאבו המים בתוך המתחם המבוצר קיימת מחלוקת בין החוקרים.
​עתה יש להשיב על שאלת הקשר בין ביצורי אזור המעיין לחומות העיר – האם זה היה מתחם מבוצר ומנותק? האם היה מחובר לחומות העיר וכיצד?

תחילה סברו הארכאולוגים כי הביצורים שהתגלו הם מגדלים (והם אכן כונו "מגדל המעיין" ו"מגדל הבריכה") שיצרו מתחם מבוצר אך מנותק מהביצור של העיר. אולם בהמשך החפירות התברר שמדובר בשני קירות מקבילים, שיורדים על המדרון של הגבעה לכיוון המעיין. קירות אלו יצרו מסדרון מבוצר, שאיפשר ירידה לכיוון מתחם המעיין מעל פני האדמה, במקביל למעבר במנהרות של מערכת פיר וורן מתחת לפני האדמה.

יש לציין שבכל מה שקשור להבנת מפעלי המים המנצלים את מי מעיין הגיחון – הדברים עדיין נחקרים וחילוקי הדעות בין החוקרים הם רבים, כך שאין לראות בתיאור שהובא כאן משום תיאור סופי של הדברים. אולם בהכללה ניתן להגיד שמי מעיין הגיחון נוצלו לתעלה חקלאית – תעלת השילוח (תעלה II) – והיה ניתן להגיע אליהם ולשאוב אותם בדרך מאובטחת, דרך מערכת פיר וורן או דרך המסדרון המבוצר.

​מונחים (*)

  • חללים שנוצרים בסלעי גיר ודולומיט ובסלעי מלח עקב המסת הסלע בידי מים שמכילים פחמן דו-חמצני (זו, למעשה, חומצה פחמתית). המסת הסלעים יוצרת מגוון של נופים על פני השטח ומתחתיו. התופעה הוגדרה לראשונה במחוז קַרסט בקרואטיה ומכאן שמה. באזור ירושלים מצויים נופים קרסטיים רבים.

  • ​מנהרה שמעבירה את מי מעיין הגיחון אל בריכת השילוח.

  • ​שטח חפירות בעיר דוד.

דבר הכותב אל הקורא

זו הפעם הראשונה, בה נושא מסוים מוצג תוך כדי סקירת ההתפתחויות שחלו במחקר שלו. לפיכך, חשוב לעמוד על הדברים הבאים: אנחנו בחרנו להביא בספר גם את הגישות הישנות – אלו שכבר לא מקובלות, ואולי אפילו לא נכונות כיום – כדי להציג את התפתחות המחקר, לא רק מבחינה היסטורית (כלומר, מה חשבו פעם ומי חקר וכד'), אלא בעיקר כדי לחשוף את דרך החשיבה המדעית – הסקת מסקנות מהעובדות העומדות על הפרק, בדרכים שמקובלות באותו זמן.

חשוב לראות, כיצד עובדות חדשות שנמצאו (במקרה זה – ממצאים חדשים שנחשפו) משנות גם את המסקנות וגם את הבנתינו את הדרך בה הגענו למסקנות הקודמות. ודבר אחרון, וחשוב מבחינה דידקטית – יש לשים לב היטב להבחנה בין מה שמקובל כיום לבין מה שסברו בעבר. לא מדובר כאן בשתי גישות (או יותר) שהן במעמד זהה – אלא בדברים שכבר לא מקובלים, מול מה שמקובל כיום.

במקרה הנסקר כאן – חשוב לדעת מה המצב הנוכחי, ולא לחשוב שמה שהיה מקובל פעם לגבי מערכת פיר וורן, עדיין תקף. חשוב גם לשים לב שהתיאור שמובא בספר לגבי מפעלי המים הוא על פי הגרסה של רייך ושוקרון. גרסה זו אינה מקובלת על כל החוקרים וחילוקי הדעות הם רבים. הבאנו ברשימת המקורות גם מאמרים של חוקרים שמבינים את הנתונים בדרך אחרת ממה שהובא בספר.

מכאן נובע, שיש להבין שמה שמקובל כיום – עשוי להתברר בעתיד כמשהו לא נכון (שלא תואם ממצאים חדשים). יחד עם זאת, צריך לזכור שעודף מחלוקות ואפשרויות מבלבל ולא נותן שום תמונה. תיאור התפתחות המחקר של רייך ושוקרון הוא לאו דווקא על פי סדר כרונולוגי של המחקר, אלא על פי סדר לוגי-דידקטי.

יש לשים לב לחלוקה של המערכת. כאן מדובר בשני חלקים (א, ב) בחלק 1 של המערכת בכללה. החוקרים הראשונים חלקו את מערכת פיר וורן לשלושה חלקים:

  1. המנהרה המשופעת.
  2. הפיר עצמו.
  3. המנהרה שמובילה מים לתחתית הפיר.

רייך ושוקרון חלקו את חלק 1 – המנהרה המשופעת לשני חלקים:
א. מנהרה עם שיפוע תלול שמסתיימת בקיר זקוף (כיום מוצבות שם מדרגות מתכת);
ב. מנהרה בעלת שיפוע מתון שהתוואי שלה בסיבוב (כיום מוצבת במרכזה גדר). הדברים בטקסט מתייחסים לחלק 1ב.

כדאי לשים לב שנושאי נקודת הגישה המדויקת למים והקשר בין חומת העיר לבין ביצורי אזור המעיין שנויים במחלוקת גדולה בין החוקרים. בנוסף, הממצאים הקשורים לנושאים אלו מצומצמים בהרבה. לפיכך, כל הדיון בנושאים אלו הוא בגדר השערות בלבד.

הרחבה

ממצאים חדשים מתחת למגדל המעיין

בשנת 2016 התפרסם שקבוצת חוקרים בראשות יוסף עוזיאל חפרה מתחת לפינה הצפונית-מזרחית של המגדל ומצאה שכבת עפר ובה ממצאים אורגניים. בבדיקת פחמן 14 שנערכה לממצאים הם תוארכו לסוף המאה ה- 9 לפנה"ס. ממצא זה העלה שאלה לגבי תיארוך המגדל והשלב הראשון במערכת פיר וורן כולה לתקופת הברונזה התיכונה. יחד עם זאת, יכול להיות שממצאים אלו חדרו בסחיפה אל מתחת לפינת המגדל, או שמדובר על שיפוץ מאוחר של פינת המגדל. דוד אוסישקין טען במאמר שפורסם בשנת תשע"ז שכל הביצורים סביב המעיין ו"הבריכה החצובה" נבנו בתקופת הבית הראשון – במאה ה-8 לפנה"ס.

המקום המדויק בו נשאבו המים במערכת פיר וורן

רייך ושוקרון סבורים שאנשי העיר שאבו את המים מהחדר העגול, אליו הם הגיעו דרך תעלה III שהתפצלה מתעלה II. אולם, שחזור זה מעלה כמה שאלות:

  1. כיצד הגיעו אנשי העיר לנקודת שאיבת מים מעל החדר העגול, הנמצא בחלק המזרחי – החלק המרוחק ביותר של "הבריכה החצובה", ביחס לפתח המנהרה האופקית?
  2. מדוע היה צורך בשאיבת מים מהחדר העגול, אם אפשר היה באותו מתחם מבוצר עצמו לשאוב מים ישירות מהמעיין בתנאים נוחים יותר?

שאלות אלו טרם הוכרעו במחקר.

הבנת תפקידו של המסדרון העל קרקעי

מדוע היה צורך בשני מעברים מאובטחים אל מתחם המעיין: על-קרקעי (המסדרון המבוצר בין שני הקירות) ותת-קרקעי (המנהרה האופקית שהיא השלב הראשון במערכת פיר וורן)? לדעת רייך ושוקרון, נבנה תחילה המעבר העל-קרקעי. אך בגלל השיפוע החד, שהקשה על תנועת האנשים עם המים במעלה המדרון – נחצב המעבר התת-קרקעי (השלב הראשון של מערכת פיר וורן), על ידי הרחבה של חללים טבעיים שהיו מוכרים.

היציאה מהמערכת התת קרקעית הייתה בתחילה בין שני קירות אלו – אל תוך המסדרון המבוצר. אולם נראה, שמשקלם האדיר של הקירות המאסיביים גרם לסידוק בתקרת המערה בנקודה זו. על מנת למנוע התמוטטות, נסתם הפתח באבנים שיתמכו במשקל הרב, והפתח הוסט למקום אחר.

המאסיביות הרבה של הקירות המקבילים ובעיקר של הקיר הצפוני – הביאו את רייך ושוקרון למחשבה, שקיר זה היווה חומה חיצונית של העיר. מה היה תוואי חומה זו וכיצד היא מתחברת אל קטעי ביצורים אחרים? אלו דברים שעדיין נמצאים במחקר.

סרטונים

מהלכה של תעלת השילוח

מהלכה של תעלת השילוח (תעלה II) בתקופת הברונזה התיכונה (בכתום)

איור: רוני רייך, לחפור את עיר דוד, יד יצחק בן-צבי ירושלים 2011. עמ' 106

שאלות ועבודות

עבודת הרחבה

  1. קראו את מאמרה של אילת מזר: א' מזר, "בירה בת 4000 שנה: ירושלים לאור ממצאי החפירות החדשות בעיר דוד", בתוך: י' אבירם, ד' בהט, י' בן-אריה, מ' ברושי, ג' ברקאי (ערכים), ארץ-ישראל: מחקרים בידיעת הארץ ועתיקותיה, כרך 28 (ספר טדי קולק), ירושלים, תשס"ח, עמ' 126-127. על מה מבססת אילת מזר את דעתה שחומת ירושלים בתקופת הברונזה התיכונה עברה בתוואי שטחי A ו J בחפירות רייך ושוקרון? כיצד רואה אילת מזר את תפקידה של הבריכה החצובה ואת השינויים שחלו בה?
  2. קראו את המאמר של דן גיל: ד' גיל, "סוגיות ומחלוקות בהבנת מפעלי הספקת המים בעיר דוד המקראית: "הבריכה החצובה", "החדר העגול", תעלות III, IV, V ו- VI והזנת תעלת השילוח", בתוך: א' ברוך, י' לוין וא' לוי רייפר, חידושים בחקר ירושלים, הקובץ השמונה-עשר, רמת גן, תשע"ג, עמ' 31-74. הסבירו את הדברים בהם הפרשנות של דן גיל לגבי מפעלי המים הם שונים מהפרשנות של רייך ושוקרון. הסבירו את הנימוקים שלו לכל הסבר שונה. כתבו מה דעתכם בכל דבר בו לדן גיל פרשנות שונה – האם אתם מקבלים את דעתו? נמקו את דבריכם.

שאלות הבנת הנקרא

  1. מהי הבעיה הביטחונית בנקודת הנביעה של מעין הגיחון?
  2. מהם שלושת חלקי המערכת כפי שנראתה לחוקרים בתחילת המחקר? כיצד השתמשו בה, על פי הידוע בשלב הראשון של המחקר?
  3. איזו בעיה בהבנת תפקידה של המערכת יצרו הממצאים של מקאליסטר ודאנקן וכיצד הממצאים של קניון פתרו בעיה זו?
  4. כיצד נחצבה המערכת, לפי דעתו של יגאל שילה?
  5. מה לב המערכת, לפי דעתו של יגאל שילה?
  6. לאיזו תקופה תיארך יגאל שילה את מערכת פיר וורן? מדוע?
  7. מהי הבעיה הביטחונית העיקרית של מערכת פיר וורן? האם היא נפתרה בעת הקמת המערכת?
  8. מהם שני החלקים של המנהרה המובילה לראש פיר וורן, על פי רייך ושוקרון?
  9. מהם שני השלבים של מערכת פיר וורן, על פי רייך ושוקרון? מה הביא אותם למחשבה שיש כאן שני שלבים?
  10. איזה חלק של המערכת נחשף בחפירות רייך ושוקרון באזור המעיין?
  11. מה תפקידו של השלב הראשון במערכת פיר וורן (המנהרה האופקית), על פי רייך ושוקרון?
  12. כיצד הצליחו רייך ושוקרון לתארך את השלב הראשון במערכת פיר וורן, ולאיזו תקופה הם תיארכו אותו?
  13. מהי תעלה II? ציינו את שני חלקיה.
  14. כיצד הצליחו רייך ושוקרון לתארך את חלקה הצפוני של התעלה? לאיזו תקופה הוא תוארך?
  15. כיצד ניתן להוכיח שמפלס המים במערכת בתקופת הברונזה התיכונה היה גבוה בכשני מטרים וחצי מאשר כיום?
  16. כיצד הגיעו מי המעיין אל החדר העגול?
  17. מה סברו רייך ושוקרון בתחילה לגבי תפקידם של הביצורים? מה הם גילו בהמשך?
  18. מדוע נסתם הפתח של המנהרה המקורית?
  19. לאיזו מחשבה הגיעו רייך ושוקרון בעקבות המאסיביות הרבה של הקיר הצפוני?

שאלות סיכום

  1. תארו את חלקי מערכת פיר וורן והסבירו את דרך השימוש בה ואת תיארוכה – על פי ההבנה של יגאל שילה.
  2. תארו את שני שלבי מערכת פיר וורן, על פי רייך ושוקרון, והסבירו את נימוקיהם להבחנה בשני שלבים אלה.
  3. תארו את תעלה II ואת תפקידה. ציינו והסבירו את תיארוך חלקה הצפוני של תעלה זו בידי רייך ושוקרון.
  4. תארו את דרך השימוש בשלב הראשון של מערכת פיר וורן, על פי הממצאים של רייך ושוקרון.
  5. תארו והסבירו את השינויים שחלו בהבנת מערכת פיר וורן בשלבי המחקר השונים.
  6. תארו את הביצורים סביב המעיין והסבירו את הקשר בין מתחם זה לבין העיר המבוצרת על פי דעתם של רייך ושוקרון.
  7. תארו כיצד השתמשו במי מעיין הגיחון בתקופת הברונזה התיכונה.