מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

שטח G ומבנה האבן הגדול

share
שתפו עמוד:
שטח G ומבנה האבן הגדול

בחלקה הצפוני והגבוה של גבעת עיר דוד נחפר שטח נרחב בידי יגאל שילה בשנים 1978–1985. שטח זה נחפר בחלקו על ידי קתלין קניון בראשית שנות השישים, ועוד קודם לכן בידי מקאליסטר ודנקן, אך החפירה הורחבה בהרבה על ידי שילה.

שטח זה, שנמצא בחלק העליון של המדרון המזרחי, סומן על ידו באות G, ומכאן נובע שמו של השטח עד היום. בשנים 2005–2010 חפרה אֵילת מזר בראש המדרון, מעל שטח G של יגאל שילה.

הממצא הבולט ביותר בשטח G הוא מבנה אבן מדורג וגדול מאוד, שמתחתיו מבנה של קירות צולבים היוצרים מעין תיבות ("ארגזים") שמולאו באבן. גודלו של המבנה המדורג ומיקומו בראש הגבעה – בחלק הגבוה ביותר של העיר – הביאו את שילה להניח שבמקום עמדה המצודה של העיר.

ג'יין קאהיל, שעיבדה את ממצאיו של שילה בשטח G ופרסמה אותם, הגיעה למסקנה שמבנה הארגזים הוא מראשית תקופת הברזל (תקופת הברזל א', תקופת ההתנחלות).

בין החוקרים קיימת מחלוקת בשאלת הקשר בין המבנה המדורג לבין מבנה הארגזים – האם מדובר בשני מבנים נפרדים משתי תקופות נפרדות, או בשני חלקים של אותו מבנה?

חלק מהחוקרים, ובהם מרגריט סטיינר, שעיבדה ופרסמה את ממצאיה של קתלין קניון בשטח זה, סבורים שמדובר בשני מבנים שונים: תחילה (בתקופת ההתנחלות) נבנה מבנה הארגזים, כמבנה תמך למבנה שלא שרד ועמד בראש המדרון, ורק בתקופה מאוחרת יותר (בתקופת הממלכה המאוחדת) נבנה המבנה המדורג – שאף הוא שימש לתמיכה במבנה גדול בראש המדרון, או לשם העצמתו בעזרת המראה המרשים של המדרגות.

חוקרים אחרים, ובהם ג'יין קאהיל, סבורים שמדובר במבנה אחד, שהוקם בתקופה אחת (תקופת ההתנחלות), וכי מבנה הארגזים הוא אך ורק הבסיס של המבנה המדורג. גם על פי דעה זו, מדובר במבנה תמך או העצמה למבנה גדול שעמד בראש המדרון.

  • המבנה המדורג בשטח G

    המבנה המדורג

    מבנה הארגזים נמצא מתחת למשטח הבטון שעליו העמודים המרובעים, הקירות הבנויים סביב משטח זה ומימינו שייכים לבתים מאוחרים יותר.
    צילום: אהוד מיימון

  • מבנה הארגזים

    מבנה הארגזים

    צילום: רגב יעקובוביץ

תרשים של הממצאים בשטח G

[1,2] מבנה הארגזים
[3] המבנה המדורג
[4] בית אחיאל
[5] החדר השרוף
[6] בית הבולות
[7] ביצור מימי הבית השני

באדיבות המכון לארכיאולוגיה, האוניברסיטה העברית בירושלים

אֵילת מזר, שחפרה בראש המדרון מעל שטח G, חשפה מבנה אבן גדול המקושר למבנה המדורג באמצעות קיר אבן מסיבי (קיר 20). אֵילת מזר תִּאֲרְכָה את מבנה האבן הגדול לשלב מאוחר יותר של תקופת הברזל (ברזל ב', תקופת הממלכה המאוחדת), אולם חוקרים אחרים ובהם אברהם פאוסט ועמיחי מזר, חולקים על תִּאֲרוּךְ זה וסבורים כי מבנה האבן הגדול הוקם ביחד עם המבנה המדורג בראשית תקופת הברזל (תקופת הברזל א', תקופת ההתנחלות). חוקרים אלה רואים במבנה האבן הגדול מבנה יבוסי, ששימש אולי כמצודת העיר.

כך או כך, נראה שבחלקה הצפוני הגבוה של העיר עמדה מצודה שהוקמה בראשית תקופת הברזל. מיקומה של המצודה תואם לא רק את צרכיה הביטחוניים של העיר, לנוכח היעדרותו של ביצור טבעי מצד צפון, אלא גם מתאים לתוכנית עיר מקובלת בתקופה זו.

ברוב ערי התקופה ניצבה בחלק הגבוה של העיר המצודה השלטונית ששימשה את המלך. קיימת אפשרות לייחס את בניית המצודה ליבוסים – אותו עם שאולי חדר לירושלים באותה התקופה, ואשר ניצב בפני דוד המלך בבואו לכבוש את ירושלים.

  • מבנה האבן הגדול

    מבנה האבן הגדול

    צילום: אבי דרור, ויקיפדיה

  • הצעת שחזור של מבנה האבן הגדול

    הצעת שחזור של מבנה האבן הגדול

    איור: Dr. Leen and Kathleen Ritmeyer - Ritmeyer Archaeological Design

דבר הכותב אל הקורא

  • שימו לב שתיאור הממצאים בשטח G פזור בספר על פי התקופות המתוארות. תיאורים נוספים של הממצאים בשטח G מופיעים גם בתקופת הממלכה המאוחדת וממלכת יהודה עד המסע האשורי וגם בשלהי ימי הבית הראשון.
  • המחלוקות בנוגע לממצאים בשטח G:
    1. האם מבנה הארגזים והמבנה המדורג הם מבנה אחד או שניים נפרדים?
    2. מתי נבנה מבנה האבן הגדול?

    קאהיל, פאוסט ועמי מזר – שלושת המבנים הם מבנה אחד שהוקם על ידי היבוסים; אילת מזר (ובאופן חלקי שטיינר) – מבנה הארגזים הוא שריד למצודה יבוסית, המבנה המדורג ומבנה האבן הגדול – ארמונו של דוד.

    הרחבה

    תיארוך מבנה הארגזים בידי יגאל שילה

    כיוון שיגאל שילה תִּאֲרֵּךְ את מבנה הארגזים, בתחילה, לסוף תקופת הברונזה המאוחרת, הוא כינה אותו "המצודה הכנענית".

    שאלות

    שאלות הבנת הנקרא

    1. מדוע שטח G נקרא כך?
    2. מהו הממצא הבולט ביותר בשטח ואיזה מבנה נחשף מתחתיו?
    3. מה היה תפקידו של מבנה הארגזים ומה היה תפקידו של המבנה המדורג?
    4. לאיזו תקופה תוארך מבנה הארגזים?
    5. מהן שתי הדעות בשאלת הקשר בין המבנה המדורג לבין מבנה הארגזים?
    6. מה חשפה אילת מזר בראשו של שטח G? לאיזו תקופה היא תיארכה ממצא זה?
    7. לאיזו תקופה מתארכים אברהם פאוסט ועמיחי מזר את מבנה האבן הגדול? למה הוא שימש, לדעתם?

    שאלות סיכום

    תארו את ממצאי תקופת הברונזה וראשית תקופת הברזל בשטח G והסבירו את משמעותם. הסבירו את דעתה של אילת מזר על ממצאים אלה ומנגד את דעתם של אברהם פאוסט, עמיחי מזר וג'יין קאהיל.