מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
תקופות בירושלים

מדינת ישראל,

משרד החינוך

תקופת הברונזה וראשית תקופת הברזל

share
שתפו עמוד:
תקופת הברונזה וראשית תקופת הברזל

תקופת הברונזה וראשית תקופת הברזל

בתקופות הברונזה התיכונה והמאוחרת ובראשית תקופת הברזל – התקופות שקדמו לכיבוש דוד – השתרעה ירושלים על פני חלקה הדרומי של הגבעה המזרחית הסמוכה למעיין הגיחון.

בתקופת הברונזה התיכונה נבנתה חומה שהקיפה תחום זה, וייתכן שהמשיכה לשמש את העיר גם בתקופות שלאחר מכן. העיר הקדומה לא כללה את חלקיה הצפוניים של הגבעה – העופל והר הבית. שטחה של הגבעה הוא קטן, ולכן נבנו חלק מהבתים על המדרונות התלולים בבנייה מדורגת וצפופה.

מקור המים של העיר, מעיין הגיחון, בוצר בתקופת הברונזה התיכונה, והתאפשרה אליו גישה מוגנת מתחומי העיר. מתקופת הברונזה המאוחרת – התקופה של מכתבי אל-עמארנה – לא נמצאו שרידים מרשימים עד כה. בראשית תקופת הברזל – התקופה שבה הייתה ירושלים עיר יבוסית – חלקה הצפוני והגבוה יותר של העיר שימש ככל הנראה כקריה שלטונית. על הצד הזה, שלא היה מוגן באופן טבעי על ידי עמקי נחלים תלולים, הגנה באופן מלאכותי מצודה כלשהי. כעת נראה כיצד ניתן להסיק מסקנות אלה מהממצאים בשטח.

​דבר הכותב אל הקורא

תיאור מראה העיר בכל תקופה יתחיל תמיד מתיאור תחומי העיר, וימשיך בתיאור חלקיה ומבנים בולטים בה. התיאור מתבסס על הממצאים בשטח, ולכן רצוי ללמוד חלק זה תוך כדי סיור בשטח. חלק מהאתרים הם אתרים רב תקופתיים. ברור שקשה להגיע שוב ושוב לאותו אתר – כל פעם לתקופה אחרת, לכן אנחנו ממליצים לאחד את הביקור בהקשר של כמה תקופות. הדיון בספר מבחין בין התקופות השונות – וכך הקורא יכול לקבל גם מידע ממוין ובהקשר של כל תקופה בפני עצמה.

הרחבה

שיטות המחקר בארכיאולוגיה

ארכיאולוגיה היא מדע, שעוסק בחקר התרבות החומרית של העבר, על ידי חפירה בשרידים שהצטברו מתקופות העבר וחשיפת ממצאים חומריים שונים – מבנים וממצאים קטנים. מעבר לחשיפת הממצא עצמו, הארכיאולוגיה עוסקת בפירוש של הממצאים – תיארוכם (כלומר, קביעת התקופה אליה הם שייכים) והבנת משמעותם (שימושם, הסיבות לייצורם או הקמתם, הטכנולוגיה ששימשה לשם כך, הנסיבות ההיסטוריות שהם מייצגים וכד'). לארכיאולוגיה המודרנית שיטות קבועות לפריסת החפירה בשטח ולתיארוך הממצאים.

חפירה ארכיאולוגית תתנהל, ככל האפשר, על ידי יצירת ריבועי חפירה. החפירה בכל ריבוע תתנהל, ככל האפשר, בשמירה על רצפת הבור מפולסת (כלומר, ישרה ומקבילה). הרעיון, שעומד בבסיס שיטה זו, הוא רעיון הסטרטיגרפיה (השכבתיות). על פי רעיון זה – שרידי העבר הצטברו בזה על גבי זה ויצרו שכבות – כל שכבה מייצגת תקופה, וסדר השכבות הוא סדר התקופות. חפירה, תוך שמירה על רצפה מפולסת, תבטיח שבכל שטח הבור מיוצגת שכבה (תקופה) אחת. קירות הבור מציגים את חתך התקופות.

הארכיאולוגיה מאפשרת שני סוגים של תיארוך: תיארוך יחסי – כלומר, מה קודם למה – ללא מידע ישיר על התקופה; ותיארוך מוחלט – כלומר, מאיזו תקופה הממצא – לפני כמה שנים הוא נוצר או נבנה. לשם תיארוך יחסי, הארכיאולוג מפענח את סדר השכבות או את סדר המבנים. בדרך כלל – ככל שהשכבה נמצאת למטה יותר – כך היא קדומה יותר, אך לעתים היחס הוא מורכב יותר (למשל, חפירת תעלה בקרקעית תעלה קיימת תיצור סדר הפוך – הרצפה הנמוכה יותר, היא של התעלה המאוחרת יותר).

התיארוך המוחלט יכול להיקבע, על ידי ממצא שמכיל עדות ישירה על זמן יצירתו (מטבע הנושאת תאריך, כתובת שבה מצוינת התקופה וכד'), על ידי ממצא שיש לו תיעוד היסטורי כמו שכבת שריפה שמתאימה לשריפה שתקופתה ידועה, או על ידי ממצא אופייני כלשהו לתקופה. הממצא על פיו מתארכים ברוב המקרים הוא ממצא כלי החרס. כלי החרס היו נפוצים מאוד, זולים מאוד ושבירים מאוד.

בנוסף, צורת העיצוב של כלי החרס השתנתה במהירות רבה – כך שכיום הארכיאולוגים יודעים לזהות מכלולי כלי חרס אופייניים לכל תקופה. מספיק שארכיאולוג מוצא שברים ניתנים לזיהוי של כמה כלי חרס – וניתן לקבוע איזו תקופה הם מציינים. אם הממצאים האופייניים – מטבעות, כלי חרס וכד' – נמצאים בהקשר ברור למבנה כלשהו (מתחת לרצפתו, מונחים ישירות על הרצפה וכד') – יוכל הארכיאולוג לקבוע כך את תקופת הקמת המבנה או את תקופת השימוש בו.

קיימת גם שיטה מדעית לתיארוך מוחלט – פחמן 14. שיטה זו מבוססת על ההתפרקות בקצב קבוע וידוע של סוג (איזוטופ) זה של פחמן. בממצאים המכילים פחמן (ממצאים אורגניים כמו שרידי עץ, עורות, עצמות או שרידם אחרים של צמחים או בעלי חיים) ניתן לבדוק את כמות הפחמן 14 הקיימת, וכך לחשב כמה זמן עבר מאז אותה חיה או אותו עץ מתו וייצרו מהם את הממצא. שיטה זו מצביעה לארכיאולוג על חלון זמן (טווח שנים), שבו היה עשוי להיווצר אותו ממצא.

על שיטות אלו מתבססים הארכיאולוגים בקביעת תקופתם של הממצאים. בספר, בדרך-כלל, לא מוסבר מהי השיטה בה השתמשו הארכיאולוגים כדי לקבוע את התיארוך – אך בדרך כלל מדובר בכמה שיטות שונות.